2011/02/27

Sy- och handarbetsmässa och ironi

Göttingen februari 2011

Jag vann biljetter i Krokningsbloggen så nu är jag, Ingvor och Catherine på väg till Sy- och Inspirationsmässa. Tallyhoo. Och tack till Gunvor! Det var visserligen bara en lott i dragningen – min – så det blev enkelt för henne, men jag är glad!

Garnet ovan köpte jag i Tyskland. Speciellt bra att filta, tydligen. Vännen G skrev på Facebook att han var en filtad halsduk, så dagens isländska ord måste bli þæfa som betyder 'filta' och kaldhæðni som betyder 'ironi'.

/Maia

PS. Vännen, lexikografen H hjälpte just mig att uttyda kaldhæðni. Det betyder ordagrant 'kallt hån'. Bra att tänka på i generation ironi.

2011/02/25

Kort vy från Göttingen

Jag har varit inbjuden talare på en av många workshoppar på en enorm konferens. En annorlunda upplevelse. Gott om tid för föredraget. Massor av gensvar. Folk som vet vad det är för fenomen som jag talar om. Annorlunda, som sagt.

/Maia

2011/02/18

Vad som är vettigt att gissa...

Sportlov. Universeum. A och två kusiner och jag hänger bland rockor och hajar. Fint. Stort.
Gissa personen?
Plötsligt blir det sportlovsaktivitet. Frågesport. A går fram och frågar killen med datorn och stora skärmen vad det handlar om. Svar: Gissa snoppen. Djursnoppar då, alltså.

Inget intresse hos tjejerna. Vi fnissar lite, tycker det är fånigt och väljer hajarna och klappa orm.

Frågan är varför det känns så fånigt. Svaret är relevans. Gissa bajset är relevant. Bajs kan man nämligen hitta liggandes löst i naturen och undra lite, fundera över vem som släppt den där spillningen. Snoppar däremot brukar normalt sitta ihop med sin värd.

Varför gissa, liksom.

/Maia

PS. Det kanske finns någon mening med det? Efter övningen kanske barnen kan identifiera djuret. "Det där måste vara en elefant! Det ser man på snoppen!" Eller?

- Posted using BlogPress from my iPhone

2011/02/09

Söckersött, men ändå

allsorts.typepad.com hittade jag de här sockersöta bakgrunderna till min iPhone. Jag vet, jag vet. Inte riktigt min stil. Men ibland får man vara lite... ja, vad? Motvalls, kanske? Fjantig skulle nog en del säga, men genom att ha den här bakgrunden är jag framför allt tvärtom mot vad jag brukar vara. Ickebrun. Ickesvart. Glassig.
Du öppnar länken till blogginlägget om bakgrunderna i webbläsaren på din iPhone. Håll fingret på den bakgrund du vill ha tills du får en fråga om att spara bilden. Gör det. Öppna sedan Inställningar > Bakgrundsbild och välj den bild du vill använda i din kamerarulle.

Det finns prickiga bakgrunder utan bokmärkesgullepussungar på också. Kan vara fint som bakgrund på hemskärmen. Ett tag i alla fall. Ett tag.

/Maia

PS. Den som önskar lite annat att välja på kan t.ex. kolla här på FOSSIL. Om du orkar med logotypen.

2011/02/08

Sy- och inspirationsmässa

Jag vill gå på sy- och inspirationsmässa känner jag. Det skulle jag vilja. Just efter jag kommer hem från en jobbresa också. Och om jag länkar till roliga Krokningsbloggen länkar coola Gudrun ut biljetter. Jag vill gå ändå, men det är ju klart att man vill vara med på en utlottning.

Vem följer med?

/Maia

2011/02/02

Alla ska med

Det sägs att det finns olika typer av ledare. En del pekar och säger: "Häng med nu!" och drar iväg i förväg uppför berget. Andra föser hela gruppen före sig och släpar dem som inte vill eller orkar med.

Jag önskar ibland att jag var lite mer som den första typen. Bara lite mer.

Det var länge sedan jag hade eget ansvar för en kurs. Men nu står jag där igen och känner det där ansvaret att alla ska med. Jag slår fullkomligt knut på mig själv när någon säger att den är förvirrad och inte fattar och säger: Varför är det ett sådant glapp mellan grund- och fortsättningsnivå?

Och så måste jag påminna mig: Det är inte mitt ansvar om studenterna glömt det de lärde sig förra terminen och inte har lust att repetera det de behöver. Jag ska inte lära dem det de redan förväntas kunna, bara peka på var de kan hitta informationen. De ska faktiskt kunna klara tentan genom att läsa kurslitteraturen.
Ett äpple till fröken? Knappast.
Jag måste sluta curla dem.

/Maia