2008/10/20

Ur arkivet: Till trädgårdstomtarnas försvar

På min hemsida i augusti 1999 skrev jag det här:

Till Trädgårdstomtarnas försvar

Tidigare i veckan var 143 befriade trädgårdstomtar, genom organisationen Trädgårdstomtarnas Befrielseorganisations försorg samlade på torget utanför ett stadshus i en mindre stad i Frankrike. Bara en av dem var anmäld saknad!

Det faktum att så många tomtar kunnat befrias utan att deras s.k. ägare inte reagerat visar på att det finns ett enormt mörkertal i fråga om vanskötta och illa behandlade trädgårdstomtar även i Frankrike, där allmänheten dock tycks ha vaknat i fråga om tomtarnas svåra situation. Det faktum att svenska media inte reagerar, visar på vår i detta land nästan rasistiska hållning till en av de svagaste grupperna i vårt samhälle.

Hade det varit fråga om barn, ja, till och med om det varit hundar och katter, hade allmänheten rasat, protestlistor skrivits och demonstrationer hållits. Men en trädgårdstomte har inga rättigheter, han är en utstött, ett avskum. Han köps för dyra pengar och beundras under en kort sommar, men lämnas sedan att i ensamhet lida och glömmas i en trädgård där höstmörker och stormar snart tagit från honom all värdighet.

Och när han efter en hård kall vinter inte längre finns på sin plats, frågar ingen längre efter honom. Tack Frankrike, för att ni gör upp med en av nationens stora orättvisefrågor! Låt oss svenskar följa exemplet från demokratins eget hemland! Vive la France!

maia/augusti 1999


Och nu ska vi komma ihåg att detta var flera år innan Amélie Poulain skickade iväg sin pappas trädgårdstomte på jorden-runt-resa.

Ha det gott, och kom ihåg att det är bra att det är mulet och eländigt en måndagmorgon som denna. För annars skulle vi inte vilja arbeta!

/Maia

Inga kommentarer: