2009/03/18

Ordlistor på nätet

Jag är barnsligt förtjust i ordlistor. Och mycket finns på nätet. Vill du veta var ett ord kommer från kan du söka i Svenska Akademiens ordbok, SAOB. Och om du vill veta vad ett engelskt ord betyder eller översätta ett svenskt finns Norsteds Engelska ordbok gratis på nätet.

Senaste tillskottet är att Svenska Akademiens ordlista, SAOL, den lilla blå ordlistan som är central för varje Alfapetspel nu finns på nätet. Jag själv säger: Äntligen! och klickar in att deffa (dvs. en kroppsbyggarterm för att minska på underhudsfettet) inte finns med, medan dissa (dvs. 'bemöta el. bedöma på ett nedvärderande sätt', ett vardagligt verb) finns med.

Framför kopieringsapparaten mötte jag L som varit med i arbetet med att lansera SAOL-sajten och hon berättade att det bloggas vilt om att det är "för sent" och "för lite" och allt negativt mellan himmel och jord. Vad då för sent? säger jag. Vad då för lite? Inte för mig i alla fall. Den är här nu, äntligen. Toppen! Det kommer säkert en senare version med avancerade sökmöjligheter.

/Maia

PS. Tills det kommer mer avancerade sökmöjligheter kan alla "för lite"-gnällare köpa CD-skivan. Och har du en Mac, så installera Virtual PC.

4 kommentarer:

Susanna sa...

Jag kan nog hålla med om att det är lite töntigt att det inte är bättre än inscannade sidor, men HERREGUD vad bra det är att den äntligen finns tillgänglig!

Helen sa...

Du maia..nu ska du få svara på en sak..om du kan. Jag säger ibland "en streck", det känns helt ok om det handlar om att det är en (!) streck, på tex duken eller dyl.Nu hävdar en del vänner att det absolut inte går för sig, utan man måste säga: ett streck! Min fråga till dig "ordallvetare" är :Kan man säga som jag...eller är det helt galet??
kram Helen
snart får vi ses o pyssla med syster.

Maia sa...

Helen,
en del ord har s.k. "vacklande genus" och ordet "streck" har tidigare kunnat ha både ett- eller en-genus. Jag har själv inga problem med "en streck", men i ordböcker står det vanligaste, dvs. att det normalt ska vara "ett streck".

Om du söker på Google med citattecken på "en streck" och sedan på "ett streck" så ser du hur vanligt det är. Du kommer då att se att de flesta "en streck" är särskrivningar som "en streck gubbe", så det är allt ganska ovanligt.

Ha det gott,
Maia
PS. Snart, ja. Snart!

bluegoose sa...

Här en av mina nya favoriter:

http://www.rikstermbanken.se/rtb/mainMenu.html