2011/03/27

Dom, dom och dom!

Jag måste få försöka förklara hur det är med dom, dom och dom.

1. Såhär är det: Det heter inte dem överallt där du säger dom. Det finns två olika varianter: de och dem och de används vid olika tillfällen.

När du pratar (i stora delar av Sverige i alla fall) så säger du ungefär såhär:

När jag kom till skolan så sa fröken att det skulle komma en cirkus till stan och dom skulle ha sina baracker på skolgården. Dom skulle ställa dom precis där vi hade våra cyklar. Cyklarna stod i vägen alltså, sa fröken. Ni måste flytta på dom helt enkelt.

Så vi gick ut och flyttade dom och ställde dom bakom dom där träden som växer bredvid gympasalen. Och dom elever som inte hade cyklat fick sitta inne och skriva matte. Vi tyckte lite synd om dom för dom fick ju inte gå ut utan måste sitta med dom svåra talen medan vi fick vara ute och titta på dom som kom med cirkusbarackerna och dom vilda djuren och allt.
När du skriver ska alla dom i den här talade texten bytas ut mot de eller dem.2. Hur ska du veta när det ska vara de och när det ska vara dem?

Saken är den att detta inte är svårt alls. Du klarar det. Brukar du skriva fel på jag och mig? Knappast. Skriver du ibland Mig ska gå på bio ikväll. Eller Han hade sett jag på skolan igår. Nej, det gör du inte. Och klarar du det, så klarar du att lära dig skilja på de och dem. För där du skriver jag ska det vara de, och där du skriver mig ska det vara dem:

De ska gå på bio ikväll.
Han hade sett dem på skolan igår.
Om du läser mycket har du säkert en bra känsla för det här och kan klura ut vilket det ska vara, men det finns också en del trick för att lära sig det. Du kan till exempel läsa en bok högt och lägga märke till om det står de eller dem när du säger dom.

Ett annat trick, handlar om att de används för subjekt och dem för objekt. Om de grammatiska orden känns svåra så tänk såhär:

Dom tackade dom med en sång.
Vem var det som tackade? De.
Vem tackade de? Dem.
– De tackade dem med en sång.
Idag skulle artisterna svara fansen.
Idag skulle dom svara dom.
Vem var det som svarade? De.
Vem svarade de?
– Idag skulle de svara dem.
Idag vann KSK över Lindome.
Idag vann dom över dem.
Vem var det som vann? De.
Vem vann de över? Dem.
– Idag vann de över dem.

Trick nummer tre, kanske det enklaste: Om du kan engelska kan du tänka: När ska det vara they (de) och när ska det vara them (dem)? Du hör ju nästan att orden them och dem är släkt med varandra. Eller också kan du tänka på jag och mig: Om det inte varit dom utan jag/mig hur hade det hetat då? Jag motsvarar de och mig motsvarar dem.

3. Ett dom till!

Men detta räcker dessvärre inte för att få ordning på alla dom i texten ovan.

Det finns nämligen ett helt annat tillfälle då en del skriver dom eller ibland dem av misstag. Här är regeln: Det alltid ska vara de när dom hör ihop med ett substantiv (det minns du väl vad det är?):

dom killarna – De killarna har jag träffat förut.
dom killarna – Jag känner de killarna.
dom tjejer som spelar i F98 – De tjejer som spelar i F98 ska få nya matchdräkter.
Här ska det alltid vara de och aldrig, aldrig dem. Och det funkar varken med jag eller mig, they eller them. I alla dessa fall ska du skriva de. Det är den bestämda fristående artikeln i plural. På engelska säger man här the.

Det finns en del sådana exempel i texten som jag skev ovan. Kan du byta ut alla dom i den texten mot de eller dem? Facit hittar du nedan.

/Maia

När jag kom till skolan så sa fröken att det skulle komma en cirkus till stan och de skulle ha sina baracker på skolgården. De skulle ställa dem precis där vi hade våra cyklar. Cyklarna stod i vägen alltså, sa fröken. Ni måste flytta på dem helt enkelt.

Så vi gick ut och flyttade dem och ställde dem bakom de där träden som växer bredvid gympasalen. Och de elever som inte hade cyklat fick sitta inne och skriva matte. Vi tyckte lite synd om dem för de fick ju inte gå ut utan måste sitta med de svåra talen medan vi fick vara ute och titta på dem som kom med cirkusbarackerna och de vilda djuren och allt.

1 kommentar:

Susanna sa...

Åhhh Maia vad bra - vet du förresten om det finns nån som har skrivit om "dem" i subjektsposition? Jag har fått frågan från Gunilla Jansson som skriver examensarbete på språkkonsultlinjen, och jag visste ingen. Vet du?