2015/10/02

Så prepp för Edinburgh då...

Vi ska åka till Edinburgh på höstlovet. Inte till solen. Men till Scotland. Det ska bli fantastiskt och egendomligt och roligt och jag hoppas att det bara är första gången. Men för att förbereda oss behöver vi ju preppa. Med film tänkte jag.

Så jag kollade in vad det fanns för filmer som var lämpliga. Här kommer en lista på några som kom upp i en sökning, och som verkar intressanta.

Whatculture.com

Whatculture.com presenterar nio filmer som är utspelar sig i Scotland.

Bäst av alla, enligt dem, är Local Hero, en klassiker om en amerikansk affärsman som kommer till en by i Scotland för att se till att byborna säljer till ett oljebolag. Sett den. Sett den igen. Och kan tänka mig att se den ytterligare en gång.

Tvåan på listan är Trainspotting. Den har jag inte sett, men jag har en känsla av att man kanske ändå borde. Den känner ju alla till så den behöver inte beskrivas. Trean är Pixars Brave. Den handlar om en liten skotsk prinsessa som hellre vill skjuta pilbåge. För att förenkla saken ganska brutalt. Den kan jag också se igen.

Hitchcocks De 39 stegen är nummer fyra och utspelar sig till viss del i högländerna. Inte sett. Men den kan få vara med på min lista. Samma sak gäller nummer sex Bond-filmen Skyfall. Inte minst eftersom Judy Marvellous Dench är med. Då kan jag tåla de explosioner och helikopterjakter som jag räknar med ingår. Nummer sju (Ja, jag skippade en!) är L'illusioniste som verkar vara en galet intressant tecknad fransk film som bygger på ett filmmanus som Jacques Tati skrev till sin dotter. Taget! Den kommer före Hitchcock.

Och så är Braveheart nummer nio och nummer nio är nån kärlektshistoria med Anne Hathaway, One Day. Dem kan man säkert se... Jag är inte överförtjust i Braveheart, trots att jag känner folk som ser massor av symbolism i den. Jag har lite svårt för alltför explicit och naturtroget våld. Bond-filmer är förutsägbara och våldet är utan anknytning till verkligheten. Men Braveheart är svår. Och när det gäller One Day så har jag aldrig fastnat för den på NetFlix. Men det kan bero på deras märkliga presentationstexter. De är ett ämne för en B-uppsats!

De här filmerna finns förstås med på andra listor också, men det var intressant att nio av tio filmer verkade intressanta.

Theculturetrip.com

Theculturetrip.com ger några ytterligare att fundera på. Maggie Smith är ju alltid intressant och för The Prime of Miss Jean Brodie från 1969 fick hon en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen handlar om en lärarinna på en privatskola. Och sedan är det ju Breaking the Waves från 1996, av Lars von Trier. Skakigt dogmafilmat, men den kan jag tänka mig att se igen.

Telegraph.co.uk

The Telegraph listar 20 filmer och där finns Ratcatcher från 1999 som handlar om en liten pojkes uppväxt i Glasgow. Den fick BAFTA-priset för bästa nykomling. Ae fond kiss från 2004 är ett kärleksdrama som handlar om en irländsk katolsk flicka och en muslim från Pakistan som träffas i Scotland och... ja, blir kära. Låter lite piggare än One Day så om det ska blir nån kärleksfilm på listan satsar jag kanske på denna.

Washingtonpost.com

Washingtonpost.com kallar sin sida om skotska filmer för "Forget 'Braveheart'" vilket ju är lite tilltalande. Där står det bland annat om The Sunshine on Leith som tydligen handlar om två brittiska soldater som återvänder till Edinburgh. Feel-good finns med i beskrivningen så kanske det är något att plocka med på listan?

Så nu är det bara att luta sig tillbaka och välja.

/Maia

Inga kommentarer: