2008/05/08

Fett regerar

Det är nu snart tre år sedan jag slutde vara livrädd för allt vad fett heter och det har inte alltid varit en enkel sak. Men nu börjar det röra på sig. Läkaren Annika Dahlqvist fick i början av året rätt att säga till sina diabetespatienter att äta mer fett och mindre kolhydrater och därmed få dem medicinfria. Det hela utlöste ett massivt mediaintresse. Och nu börjar folk lämna light-produkterna på hyllorna, skriver Karin Ahlborg i Aftonbladet.

Vad är det då som gör att vi blir fetare och fetare i västvärlden? Vad är det som gör att våra barn blir överviktiga? Det handlar inte bara om att man ska röra mer på sig. Det handlar om att i stort sett allt vi köper innehåller socker. Och nu talar jag inte bara om O'boy och frukostflingor. Ta skinkan som du har på den fettfria brödskivan skrapad med lättmargarin. Den innehåller socker. Kolla innehållsförteckningen. Bacon innehåller oftast socker. Alla korvar innehåller socker.

Vad händer om vi äter socker då? Ja, till exempel det här: Forskaren professor Charlotte Erlandsson-Albertsson, gjorde ett experiment där hon lät en grupp kvinnor äta en frukost med mycket socker och en annan en frukost med lite. Frukostarna innehöll lika mycket energi. Båda grupperna skulle äta tills de var mätta.

Och vad hände? Jo, gruppen med sockerfrukosten åt och åt och åt. Och det är inte den enda forskningen som visar samma sak. Socker är inte bara en smaksättare. Det höjer aptiten. Det får oss att äta mer. Jag måste göra ett direkt citat:

Att vi mår så bra av sötma hör ihop med att opiater frisätts när vi äter sött. Dessa kroppsegna morfinliknande ämnen förmedlar inte bara eufori utan också smärtlindring. Att aptiten stimuleras beror på att hungerpeptider frigörs, bl a grelin. Grelin är en potent hungersignal som förutom att den ökar hungern också leder till en ökning av kroppsvikten.


Läs gärna hela artikeln i Forskning och medicin här.

Fler och fler läkare och andra börjar slå larm om att livsmedelsverkets kostråd är fel. Vi ska inte jaga fettet, utan sockret. Framför allt det raffinerade tillsatta sockret. Allmänläkaren Andreas Eenfeldt i Karlstad skriver om detta i sin blogg och på sina hemsidor, här är en. Detta är värt att fundera på.

Strunta i lighttrenden och bli mätt. Skippa sockret och må bra.

/Maia

(Nu sticker jag ut hakan. Jag vet. Man det kan inte hjälpas. Man kan inte bara luta sig tillbaka hela tiden. Här är en länk till ytterligare en favoritsajt.)

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Kan inget annat än hålla med dig i det du skriver. Nu har jag äntligen hittat ett sätt som funkar. Med denna kost har jag ett mycket litet sockersug och blir mätt. Det gör under på vågen:)

arminlora sa...




male vitality performance and witness the effects of total male vitality debunking super male vitality pure superfood power male vitality male enhancement pills trial how soon super male vitality works infowars male vitality spray alex jones super male vitality vine super male vitality how to take super male vitality alcohol triple leaf male vitality tea extra male vitality is super male vitality good for withdrawal infowars male vitality supreme Repair harmed muscle tissue and cut off recuperation timeAids to reinforce the creation of testosterone normallyReduces the level of weariness and builds your agonyImprove your sex drive and anticipate untimely dischargeRestore your vitality and stamina, and accelerate your metabolic rateTesto Ultra Malaysia improves your memory, center, and fixation
http://www.cureidea.com/vitality-male-enhancement/