2008/11/23

Smör eller margarin? Mac eller PC?

Jag håller på och läser lite om hur smör och margarin tillverkas. Såhär skriver livsmedelsverket om smörtillverkning: Smör görs av grädde som syras och kärnas. Ofta tillsätts salt vid tillverkningen. Rätt och slätt och lätt som en plätt. Och med detta förfarande åstadkommer man en produkt som ser ut såhär:


När det gäller margarin skriver de såhär

Vid tillverkning av margarin används ibland olika metoder för att ändra fettets egenskaper. Det handlar om att få rätt konsistens, smältpunkt och förlängd hållbarhet. Läs mer om dessa metoder på länken till höger.

Och när man klickar på länken Härdning, omestring och fraktionering kommer man till en sida med text som låter ungefär såhär

Vid härdning tillsätts vätgas och nickelkatalysator varvid väte fäster till de omättade fettsyrornas dubbelbindningar, vilket gör att mättnadsgraden och smältpunkten höjs. Efter härdning renas oljan och all nickelkatalysator tas bort. Nickelallergi är en så kallad kontaktallergi och nickelresthalter i margarin anses inte kunna ge upphov till nickelallergier.

Och så vidare. Och så vidare.

Det slår mig plötsligt att jag sett detta någonstans förut. Javisst! Det ser ut som instruktioner för att installera något på Mac och på en PC.

/Maia

PS. Mac är smör.

1 kommentar:

Mammamumrik sa...

Men jepp!
Mycket bra liknelse... Jag envisas med Mac och det är inte alltid lätt (tex på jobbet) Men det är värt det!

Har efter mycket grubbel och desperation genom efterlysning http://mammamumrik.wordpress.com/2008/12/14/borttappad-blogg/ äntligen hittat tillbaks hit. Så bra!