2010/01/28

GUL är ful?

Sagan börjar med att Göteborgs universitet inte ville köpa en undervisningsplattform utifrån utan skulle bygga sin egen. Detta resulterade i den s.k. Kursportalen ett – som det brukar bli när man gör såhär – dyrt och dåligt, och dessutom ett åtminstone inledningsvis mycket instabilt system. De flesta distanskurser på Humanisten gick istället via First Class, ett väl beprövat system, som hade sina dåliga sidor, men också många goda.

Efter ett stort antal år beslutade universitetet att skaffa en extern plattform och skapade GUL – Göteborgs universitets lärplattform, där det underliggande systemet är Ping-Pong, ett system som används på många universitet och som man nu funderar på som generell plattform för universiteten i Sverige.


Det finns säkert positiva saker med Ping-Pong, men som distansplattform har den just nu en stor brist. Hanteringen av ett av de centrala hjälpmedlen i distansundervisningen, filmerna, är hopplöst föråldrat. Det handlar inte om bildkvalité eller något liknande. Nej, det handlar om att filmerna bara kan spelas från början till slut.

Filmerna motsvarar därmed en alternativ version av att delta i en föreläsning. Du börjar från början och lyssnar till slutet. Med de enda fördelarna att du kan lyssna på föreläsningen från början till slut så många gånger du vill och du kan göra en paus. Men det går alltså inte att med markören flytta dig till det stycke du vill se igen. Det går inte att lyssna en gång till på något du inte hörde riktigt, eller inte hann anteckna. Det går inte att se en genomgång av något du tycker är extra komplicerat mer än en gång, utan du får höra hela inledningen och alla genomgångar av de enklare momenten en gång till också.

I stort sett hela fördelen med filmmediet är försvunnet. Vi har köpt oss en distansplattform som är pinsamt urmodig. Ingenstans på internet förekommer den här typen av filmer idag. Och jag minns inte ens när det var så. Kanske i mitten på 90-talet?

En riktigt fulapplikation är det.

/Maia

PS. Du kan ladda ner filmerna och titta på dem i t.ex. QuickTime och då fungerar de som de ska. Men själva idén med plattformen är att studenterna ska slippa ladda ner och fylla sina hårddiskar. Vi ska kunna titta strömmande.

1 kommentar:

Unknown sa...

Håller fullständigt med! Och portalen (har erfarenheter av både GUs och Umeås portaler, som bägge är ping-pong) är att de är ohygglig nerklottrade med en massa länkar som man "intuitivt" ska förstå! Nej, ner med den här föråldrade tekniken och fram för lite mer 2010!