2009/09/22

Domen över alla dom


En sak som många upplever som problematisk är att veta vad de ska skriva när de säger dom. Det är egentligen två helt olika problem.


Bestämd artikel är alltid de
I det första fallet handlar det om hur du skriver den bestämda artikeln när du säger dom pojkarna. En bestämd artikel är till exempel den i uttryck som den pojken. I det fallet blir det alltid de när du talar om fler än en pojke.

Du säger alltså dom pojkarna, men skriver de pojkarna. Samma sak gäller när du säger dom här eller dom där. Då blir det alltid de här och de där. En bestämd artikel.

Pronomen – subjekt eller objekt
I det andra fallet har du ett val mellan de och dem som pronomen. Det kan vara i meningar som de här:
  1. Dom ville inte komma på festen.
  2. Anna såg dom genom fönstret.
  3. Janne litade helt på dom.
Här väljer du de om pronomenet är subjekt och dem om det är objekt. Och då bestämmer sig de flesta för att det är kört och skriver dom i hela texten. Men det är inte kört! För alla som inte gillar grammatik finns ett säkert sätt att kolla om det ska vara de eller dem: Använd andra subjekts- och objektsformer som du inte behöver fundera över! Ta till exempel jag (motsvarar de) och mig (motsvarar dem). De formerna tar ingen fel på.

Testa att byta ut dom i meningarna ovan så ser du att det fungerar.

/Maia
som sitter och rättar studenttexter

2 kommentarer:

Mathilda Blomdahl sa...

Haha! Det där kunde jag faktiskt. Lätt som en plätt.

Magnus sa...

Tack för lektionen! Har själv idag hjälpt min datanörd till son med en uppsats om Strindberg. Ämnet svenska är inte datanördens drömämne, men han kämpar. Kul att hitta in till bloggen igen, Maia. Den är bra!