2012/12/11

Den 11 december 2012: Lilla listans dag

Idag, den 11 december, utropar jag Lilla listans dag. Ni vet hur det är. I början av december – ja, till och med tidigare – så börjar man göra alla dessa långa listor på allt som ska hinnas till jul. Alla sakerna, måstena, hinnorna.

Kanske gör du en riktig papperslista, som ligger i din rockficka och där saker prickas av. Kanske gör du en mental lista, en sådan där vag en som ligger och stressar och pressar på och ropar: Vad var det nu igen? Var det inte något mer jag skulle köpa idag? Dessa listor är båda två av den fruktade arten Stora listan. Rovlistorna, de som har sinnesfriden som föredragen föda. Men idag, ser ni, är det Lilla listans dag.

Det är ganska lagom att fira denna dag den elfte december. Det är lite mitt emellan. Tredje ljuset har ännu inte blivit bortglömt. En del saker är fixade och andra inte.

Men hur gör man då? Jo, man tar den stora listan och så gör man lite olika markeringar. Kanske en glad liten gubbe för de saker som du själv blir gladast av och njuter bäst av på jul. Kanske ett hjärta för de saker som du gärna vill göra för att andra ska bli glada. Och så en svart tuschstreck över resten. Sedan sorterar man så att man prioriterar de saker som har både glad gubbe och hjärta. Sedan tar man gubbarna och hjärtanen i den ordning som passar ens sinnelag. Ibland måste man vara lite vardagsklok och sätta sig själv först.

Gästillustratör: Agnes Andréasson

Får man göra så? Absolut. Vi är ju inte byggda som hinduiska gudar, med fyra, sex eller åtta armar. Så idag: Låt oss ta tio minuter och dra ner på kraven. Så kan vi blir färdiga, utan att vara helt färdiga.

/Maia

Detta blogginlägg publicerades första gången den 11 december 2011.

Inga kommentarer: